Näyttelyt ja arvostelujärjestelmä
Jalostuskäyttöön tarkoitetut islanninhevoset ja niiden jälkeläiset arvostellaan Suomen Islanninhevosyhdistyksen (SIHY) ja Suomen Hippoksen (SH) yhteisissä näyttelytilaisuuksissa. Suomen Hippos ry on kaikkea hevosjalostusta ohjaava kattojärjestö, mutta suurimman osan islanninhevosten käytännön jalostustyöstä tekee Suomen Islanninhevosyhdistys ry.
ARVOSTELUJÄRJESTELMÄ
Näyttelyssä arvostelee kaksi tuomariryhmää: 2-3 kansainvälistä FEIF-tuomaria (kokonaisarvosteltavat) tai yksi kansainvälinen FEIF-tuomari ja 1-2 kansallista jalostustuomaria (1-2 vuotiaat). Lisäksi paikalla on ringmaster, joka vastaa mm. hevosten mittauksesta ja varustetarkastuksista, sekä muita toimihenkilöitä.
Arvioinnin perusteena käytetään FEIF:n arvostelujärjestelmää. Arvosteluskaala on 5-10. Kokonaisarvosteltavien hevosten yhteispisteet muodostuvat eri arvostelukohtien painotetuista keskiarvoista (arvostelukohdan ominaisuudesta annettu pistemäärä kerrotaan painoarvolla, saadut summat lasketaan yhteen ja jaetaan painoarvojen summalla jolloin saadaan rakenteen tai ratsastusominaisuuksien lopullinen pistemäärä). Suomi siirtyy vuonna 2003 muiden FEIF-maiden tavoin islantilaisen mallin mukaiseen näyttelyjärjestelmään. Järjestelmän vaihtaminen ei vaikuta aiempiin näyttelytuloksiin.
Vuonna 2020 pisteiden painoarvot muuttuivat ja lisäksi otettiin käyttöön ns. nelikäyntipisteiden laskenta, jossa passin pisteitä ei lasketa ollenkaan mukaan yhteispistesiin ja passin painoarvo on jakautettu tasaisesti muihin ratsastusominaisuuksiin. Tämä ei kuitenkaan muuta ennen vuotta 2020 näyttelyissä annettuja pisteitä.
Rakennepisteet muodostavat 35 prosenttia ja ratsastusominaisuudet 65 prosenttia yhteispisteistä.
OMINAISUUDET JA NIIDEN PAINOTUKSET (2020 alkaen)
Rakenne
Pää 2
Kaula, lapa ja säkä 8
Ylälinja 5,5
Sopusuhtaisuus 7
Jalkarakenne 4
Jalka-asennot 2
Kaviot 5
Jouhet 1,5
Ratsastusominaisuudet
Töltti 16
Ravi 9
Passi 10
Hidas laukka 4
Laukka 3
Ratsastettavuus 7
Yleisvaikutelma 10
Käynti 6
NÄYTTELYN AJANKOHTA
Suomessa järjestetään vuosittain yksi tai kaksi islanninhevosnäyttelyä. Kansainvälinen näyttely järjestetään yleensä toukokuun aikana ja mahdollinen varsanäyttely heinä-elokuussa. Näyttelykutsu julkaistaan Islanninhevonen-lehdessä ja/tai Islanninhevosyhdistyksen nettisivuilla.
NÄYTTELYYN OSALLISTUVAT HEVOSET
Näyttelyyn saavat osallistua kaikki puhdasrotuiset vähintään 1-vuotiaat islanninhevoset. Hevosten on oltava jalostukseen hyväksytystä oriista (myös astutus hetkellä oriilla oltava voimassa olevat luvat), jotta sille maksetaan mahdollinen näyttelypalkinto.
Hevosen tulee olla sekä Suomen Hippoksen että WF:n rekisterissä ja se tulee olla mikrosirutettu ja sen polveutuminen pitää olla varmistettu.
Varsat (1-2-vuotiaat):
1- ja 2-vuotiaat varsat arvostellaan rakenteen ja liikkeiden (irtojuoksutus) osalta lineaarista arvostelulomaketta käyttäen.
Nuoret hevoset (3-4-vuotiaat)
Nuoret hevoset (3-4-vuotiaat) arvostellaan rakenteen osalta pistein ja liikkeet sanallisesti. 4-vuotiaat hevoset voidaan esittää näyttelyssä joko kokonaisarvostelussa tai nuorten hevosten rakennearvostelussa, missä niiden liikkeet arvioidaan maastakäsin esitettynä sanallisesti.
3-4–vuotias islanninhevosori voi saada rajoitetun jalostukseenkäyttöoikeuden vuodeksi viidelle tammalle, mikäli se on saavuttanut rakenteen kokonaispisteet 8,00 eikä mikään kohta ole alle 7,5 pistettä (poikkeuksena jouhet) sekä läpäissyt eläinlääkärin tarkastuksen ja röntgenkuvat.
3-vuotiaat ja tätä vanhemmat on esitettävä kengitettyinä (2023).
Kokonaisarvosteltavat (4-vuotiaat ja vanhemmat)
4-vuotiaat ja vanhemmat hevoset voidaan esittää rakennearvostelussa tai kokonaisarvostelussa.
Kokonaisarvosteltavat
Kokonaisarvosteltavat hevoset arvostellaan pistein niin rakenteen kuin ratsastusominaisuuksien osalta ja mahdollisesti palkitaan niiden perusteella I-III palkinnolla.
Rakennearvosteltavat
Rakennearvosteluun osallistuvat hevoset arvostellaan rakenteen osalta pistein aivan kuten kokonaisarvosteltavat eikä niitä myöskään irtojuoksuteta liikkeiden arvostelua varten kuten nuoret 3-4-vuotiaat.
Rakennearvosteltavia hevosia ei palkita Hippoksen puolesta I-III palkinnolla, vaan hevoset saavat ainostaan viralliset rakennepisteet, mitkä merkitään niille World Fenguriin (The Studbook of Origin for the Icelandic horse). Myöskään pelkän rakennearvostelun perusteella ei yli 4 vuotiaille oreille jaeta astutuslupia
HEVOSEN JA ESITTÄJÄN VARUSTEET
KENGITYS
Kaikkien rakennearvosteluun osallistuvien 3 ikävuotiaasta alkaen sekä ratsastuskokeeseen osallistuvien hevosten pitää olla kokonaan kengitettyjä (neljä kenkää). Kengityksen tulee olla mahdollisimman hyvin tehty ja kavion on oltava samassa linjassa vuohisen kanssa. Kavion tulee olla luonnollisen pituinen ja pituusrajat ovat suhteessa hevosen virallisesti mitattuun säkäkorkeuteen. Muutoksen kavioiden pituuksiin päivitettiin 2015 vuoden alussa seuraavasti:
Säkäkorkeus alle 137cm - kavion maksimipituus 8,5cm
Säkäkorkeus 137-144cm - kavion maksimipituus 9,0cm
Säkäkorkeus 145cm tai yli - kavion maksimipituus 9,5cm
Etu- ja takakavion pituus voi erota toisistaan korkeintaan 1,5 cm.
Kaikkien neljän kengän on oltava keskenään materiaaliltaan samanlaiset eivätkä ne saa ylittää raudan ominaispainoa. Kengät voivat olla paksuudeltaan korkeintaan 8 mm ja leveydeltään 23 mm. Kaikkien neljän kengän on oltava materiaaliltaan ja leveydeltään samanlaiset. Etu- ja takakenkien paksuudessa sallitaan korkeintaan 2 mm ero.
Kengän täytyy sopia kavioon. Kenkä ei saa ylittää kavion etuseinän luonnollista jatketta eikä takana päkiäisen luotisuoraa jatketta. Koko- tai rengaspohjallisten tai minkäänlaisten keinotekoisten materiaalien käyttö kavion suojaamiseksi tai korjaamiseksi ei ole sallittua.
Jos käytetään hokkeja, on käytettävä kahta tavallista hokkia tai hokkinaulaa per kenkä kannalla. Hokkien tulee sopia kengän kokoon. Hokkien maksimikoko on (pituus x leveys x korkeus) on 15 mm x 15 mm x 12 mm. Hitsatut vahvistukset ovat kiellettyjä.
HEVOSEN VARUSTEET
Satulat
Kaikki satulat ja vastaavat, jotka sopivat islanninhevosille eivätkä vahingoita hevosta tai aiheuta sille epämukavuutta, ovat sallittuja.
Raippa
Raippa on sallittu, maksimipituus 120 senttiä sisältäen tupsun.
Suojat
Suojille suurin sallittu kokonaispaino on 120 grammaa (kumibootsien tai jännesuojien kokonaispaino per jalka), ja suojien pitäisi olla tummat, mustat tai ruskeat. Jos suojia käytetään ratsastuskokeen aikana, niitä ei saa vaihtaa suorituksen aikana. Jos suoja putoaa, se on laitettava takaisin paikalleen ennen kuin ratsastaja jatkaa suoritusta.
Kuolaimet
Kaikki kuolaimet, jotka sopivat islanninhevosille eivätkä vahingoita hevosta tai aiheuta sille epämukavuutta, ovat sallittuja. Kuolaimet, jotka eivät ole sallittuja on listattu "kiellettyjen varusteiden listaan" FEIF:in sivuilla täällä
Turparemmit
Kaikki turparemmit, jotka sopivat islanninhevosille eivätkä vahingoita hevosta tai aiheuta sille epämukavuutta, ovat sallittuja. HUOM! Hannoverilaisen ja meksikolaisen turparemmin sekä englantilaisen turparemmin yhteydessä olevan alaturparemmin käyttö varellisten (vipuvaikutus) tai ketjullisten (mm. islantilainen kanki, pelham, kimbelwick) kuolainten kanssa on kiellettyä!
Viime kädessä näyttelyn päätuomari päättää, onko varuste sallittu. Jos epäilet varusteiden sallittavuutta on ne hyvä tarkistuttaa tuomarilla tai mittauksen yhteydessä.
Hevosen esittäjän on käytettävä kypärää mittauksen, rakenne- ja ratsastusarvostelujen aikana.
NÄYTTELYN KULKU
Näyttelypaikalla ensimmäiseksi ilmoittaudutaan ja hevonen tunnistetaan sirunlukijalla ja verrataan sen passin tietoihin. Hevosen passi siis oltava mukana! Samalla tarkistetaan rokotusmerkinnät passista tai erilliseltä rokotuskortilta ja tarkistetaan niiden oikeellisuus.
Mittaus. Hevosen näyttelysuoritus alkaa mittauksella. Mittauspaikalla saa hevosen esittäjän lisäksi olla yksi avustaja. Mittauksesta siirrytään rakennearvosteluun käsiohjelman mukaisessa järjestyksessä.
Rakennearvostelu. Rakennearvostelussa hevonen tulee esittää suitsittuna mahdollisimman kevyesti, esim. kuolaimet, niskahihna ja ohjat, varsoilla riimu. Rakennearvostelun aikana ei saa käyttää suojia. Rakennearvostelussa (ja oriin eläinlääkärintarkastuksessa) hevosen tulee osata kävellä ja ravata (jos ravia ei mahdollista näyttää, niin töltissä) suorana esittäjänsä rinnalla, myös varsojen. (Esittäminen on harjoiteltava kotona ennen näyttelyä!) Muutoin hevosen tulisi arvostelun aikana seistä ryhdikkäänä sivuttain tuomareihin nähden. Hevosen tulisi olla tottunut jalkojen tunnusteluun ja nosteluun. Kaviot on hyvä puhdistaa ennen arvostelua ja esittäjä voi varmuuden vuoksi pitää kaviokoukun taskussaan. Varsat arvostellaan ensin yksittäin rakenteen osalta ja irtojuoksutetaan myös yksittäin. Kiinniottamista on hyvä harjoitella etukäteen. Irtojuoksutuksessa riimua/sutsia ei riisuta hevoselta pois.
Ratsastusarvostelut. Ensimmäinen ratsastusarvostelu alkaa yleensä välittömästi kun kaikki hevoset on rakennearvosteltu. Ratsastusarvostelu suoritetaan suoralla , matalasti aidatulla 4-6 metriä leveällä ja 250-300 metriä pitkällä radalla, johon on merkitty aloitus- ja lopetuspaikat sekä ns. arvostelualue 150 metriä. Ensimmäisen ratsastusarvostelun aikana hevonen voidaan esittää suoralla 4-5 kertaa edestakaisin. Toista ratsastusarvostelua varten hevoset jaetaan 2-4 hevosen ryhmiin, paremmuusjärjestykseen jos mahdollista. Esittäjät saavat ensimmäisen ratsastusarvostelun pisteet ennen ryhmäarvostelua, jossa heidän on mahdollista yrittää korottaa pisteitä (toisen ratsastusarvostelun aikana pisteet eivät voi enää laskea). Toisen arvostelun aikana hevosen saa esittää radalla korkeintaan kolme (3) kertaa edestakaisin. Tuomareiden pyynnöstä voidaan esityskertoja lisätä.
Kantakirjaaminen ja palkitseminen. Näyttelyssä saatujen kokonaispisteiden perusteella kokonaisarvosteltaville myönnetään kantakirjaluokka arvostelujen jälkeen ja varsoille ja nuorille palkitaan omilla palkintoluokillaan. Kokonaisarvosteltujen palkinnot jaetaan viimeisten ratsastusarvostelujen jälkeen. Varsat ja nuoret hevoset palkitaan heti omien luokkiensa jälkeen.
DNA-näytteet ja terveystarkastus. Kaikista kantakirjattavista hevosista otetaan jouhinäyte (jollei sitä ole jo aiemmin tehty) polveutumisen varmistamiseksi. Kaikille kokonaisarvosteluun osallistuville tammoille ja oreille tehdään yleinen terveystarkastus mittauksen yhteydessä. Orien on tullut myös toimittaat kintereiden röntgenkuvat ennen näyttelyä Suomen Hippokselle.
Aiemmin arvosteltujen orien ja tammojen kantakirjaus: Aiemman FIZO:n mukaisen arvostelun saaneet tammat voidaan kantakirjata Suomen Hippoksen toimesta ilman näyttelyssä käymistä. Tämä koskee ainoastaan mikrosirutettuja tammoja, joiden arvostelu on tehty vuonna 2003 tai sen jälkeen ja joiden arvosteltavat ominaisuudet ovat yhteneväisiä Suomen nykyisen arvostelujärjestelmän kanssa. Kantakirjaan merkittävä tulos lasketaan Suomen käyttämillä kertoimilla. Arvostelutuloksen on tietenkin ylitettävä kantakirjausraja Suomessa.
Kätevimmin näyttelytuloksen vahvistaminen käy rekisteröinnin yhteydessä.
Jos haluat varmistaa tammasi näyttelysuorituksen kelvollisuuden ota yhteyttä jalostusvaliokuntaan.
MUUTA HUOMIOITAVAA
Islanninhevosen kantakirjaluokkaa voi myöhemmin korottaa. Parhaat yhteispisteet määräävät kantakirjaluokan.
Suomen Hippoksen jalostusohjesäännöt löytyvät Suomen Hippoksen sivuilta.
Kuvat © Heli Hirvelä