FEIF II ja III- kurssien vaatimukset

 

FEIF II ja FEIF III arviointi

Yhtenäiset arviointiperusteet loppukokeissa:

·  Opettajan kykyä antaa palautetta

·  Kysymyksiin mitä, miksi, milloin, miten - tultava vastaus

·  Selkeästi nähtävä tuloksia opetuksessa

 

FEIF II loppukoe

·  Kirjallinen koe

·  Yksityistunti 30 min, tehtävänä ohjata ratsukkoa ratsukon tarpeiden mukaan. Tunnin edetessä nähtävä selkeää edistymistä ratsukossa.

·  Ryhmätunti 4-5 oppilasta, noin 45 min.

5-10 tuntiaihetta esitellään edeltävänä kurssi viikonloppuna ja ryhmätunnin aihe arvotaan ~1h ennen tunninpitoa.

Aihe esimerkkejä:

·  Avotaivutus

·  Pohkeenväistö

·  Kolmikaarinenkiemuraura

·  Siirtymiset

·  Puolipidätteet ja pidätteet

·  Laukan nostot ja laukka

·  Voltit ja pääty ympyrät

·  Etu ja/tai takaosa käännös

·  Tempon vaihtelut töltissä

·  Kääntävät avut

 

·  Ratsastus koe kentällä, Gaedingalist special 15 min. 5 min maasta käsin, 10min ratsastusta. Gaedingalistin tavoitteet, pakolliset liikkeet:

Yhdessä askellajissa hevonen venyy eteen alas, neljä askellajia näytettävä suoralla ja kaarevalla uralla molemmissa suunnissa, avotaivutus käynnissä, pohkeenväistö käynnissä, tempon vaihtelu töltissä.

·  Ratsastuskoe baanalla 10 min, Neljä askellajia, kuulutuksen mukaan. Arvioidaan siirtymisiä, tahtia ja sujuvuutta/soljuvuutta.

FEIF III loppukoe

·  Yksityistunti 30min, tehtävänä ohjata ratsukkoa ratsukon tarpeiden mukaan. Tunnin edetessä nähtävä selkeää edistymistä ratsukossa. 

·  Gaedingalist 6-10 min, oppilas saa valita 4 tai 5 hevonen. Gaedingalis tavoitteet plus pakolliset liikkeet (molemmissa suunissa): pysähdys, peruutus, eteen alas ratsastus joko töltissä/ravissa/laukassa, sulku taivutus käynnissä, avotaivutus töltissä, pohkeenväistö töltissä tai ravissa, ympyrä laukassa, laukan nosto, kiemura ura ravissa, tempon vaihtelu töltissä ja laukassa.

·  Demokentällä. Aloitettava maasta käsin, siirryttävä selkään, hevosessa nähtävä edistystä. Ratsastajalla oltava hyvä istunta ja tasapaino, Istunnan teho nähtävissä, puhe ja se mitä näyttää on mentävä yksi yhteen. Analysoitava ratsastustaan koko ajan, mitä, miksi, milloin, miten tultava selkeästi esiin, näytettävä vähintään käyntiä ja tölttiä. Edellisellä kurssilla annettaan kolme aihetta joista maximissaan vuorokausi ennen koetta arvotaan aihe loppukokeeseen.

 

·  Nelikäynti ohjelma baanalla, näytettävä: käynti ravi, laukka, hidas ja lisätty töltti. Arvioidaan siirtymisiä, tahtia ja sujuvuutta/soljuvuutta.

 

·  Viisikäynti ohjelma suoralla (5-8 suoraa). Näytettävä käynti, laukka, ravi, töltti, passi. Arvioidaan siirtymisiä, tahtia ja sujuvuutta/soljuvuutta.

 

·  Lisäksi FEIF III opiskelijat pitävät kurssien välillä esitelmiä etänä FEIF II oppilaille.

Kurssihevonen FEIF II ja FEIF III

Loppukokeessa opiskelijan tulee osoittaa hyvin koulutettu, 4 käynti (FEIF II) tai 4 ja 5 käynti hevonen(FEIF III). Hevosen tulee olla kurssin alkaessa vähintään 6-vuotias ja mieluusti enintään 14-vuotias. Opiskelijan paino tulisi olla enintään 30 % hevosen painosta. Ratsastajan tulee välttää osallistumista hevosella, jolla on ollut rasitusvamma.

Laatu

Askellajien ja liikkeiden laatu sekä hevosen koulutustaso vaikuttavat opiskelijan etenemiseen opinnoissa. Mitä parempi hevonen, sitä suurempi mahdollisuus menestyä opinnoissa. On tärkeää, että mikään hevosen askellaji ei ole kovin huono ja että hevosessa ei ole vakavaa toispuoleisuutta (esim. toinen laukka puuttuu).

Koulutuksen taso

Hevosen tulee olla hyvin koulutettu, perusasiat kunnossa, ts. rauhallinen, suuntavarma/ eteenpäinpyrkivä, tahtivarma, joustava. Hevonen tuntee perusavut ja kouluratsastusliikkeet; etu- ja takaosakäännös, pohkeenväistö, sulkutaivutus käynnissä, avotaivutus töltissä. Vähimmäisvaatimus on, että FEIF II kurssin alussa tulee olla mahdollista suorittaa FEIF I:n loppukoe hevosella ja FEIF III on pystyttävä ratsastaa FEIF II:n loppukoe. Opiskelijan tulee pystyä näyttämään kaikki askellajit hevosella.

Luonne

Hevosen on oltava rauhallinen ja yhteistyökykyinen. Hevosella ei saa olla käyttäytymisongelmia, kuten varautunut, laiska, agressiivinen, kielen vetämistä yli kuolaimen, pukitteleva, jääräpäinen, jännittynyt tai saada paniikkikohtauksia.

Arviointi

Opiskelija on velvoitettu lähettämään hevosestaan video ohjaavalle opettajalle alustavan arvion saamiseksi. Videolla tulee näyttää kaikki askellajit ja yllä mainitut harjoitteet. Huomioithan, että opiskelijan tulee olla itse hevosen ratsastaja, ei saa olla musiikkia videon taustalla ja liitteenä tulee sisältää kaikki tiedot, kuten ikä, kilpailutulokset jne.

Lainattu hevonen

Jos opiskelija ei itse ole hevosen omistaja, on opiskelijan ja omistajan tehtävä kurssin ajaksi sopimus hevosen lainaamisesta. Tämä pätee myös, vaikka opiskelija ja omistaja olisivat samassa taloudesta.