SM 2024 sunnuntai: Palkintosadetta A-finaaleissa!

14.7.2024

Kilpailujen päätöspäivä alkoi vauhdilla, kun Gerda-Eerika Viinanen ja Svala frá Minni-Borg varmistivat Suomenmestaruutensa nuorten luokassa juostessaan P1 250 metrin passissa vain 0,06 sekunnin päähän tuoreesta Suomen ennätyksestään 22,82. Ratsukko kilpailee viimeistä vuotta nuorten ikäryhmässä, ja mikäpä olisi komeampi päätös tälle aikakaudelle kuin tripla eli kaikkien kolmen SM-passilajin voitto. Senioreissa puolestaan P1-voiton veivät Annika Kyrklund ja Flipi frá Haukholtum ajalla 25,45 sekuntia. P3 150 metrin passissa nuorten lajimestaruus meni Camilla Eskolalle ja Maisa fra Dynumille.

Passijuoksujen jälkeen siirryttiin ovaaliradalle A-finaalien pariin. Töltti T2-luokassa painotus on vapain ohjin ratsastettavassa osiossa, jonka pisteet kerrotaan kahdella ja näin ollen muodostavat puolet luokan kokonaispisteistä. Finaalissa vaikeusaste nousee entisestään, kun radalla on yhtä aikaa useampia hevosia. Jännittävän senioreiden finaalin voittajaksi kruunattiin Arnella Backlund ja Dýri frá Hrafnkelsstöðum 1 (7.13), jotka vakuuttivat erityisesti varmalla vapain ohjin -osiolla. ”Upea fiilis, en ihan uskaltanut edes odottaa näin hyvin mennyttä suoritusta. Uuden hevosen kanssa on paljon uutta opittavaa joten nyt tuntuu todella hyvältä”, Arnella hymyili. Nuorten luokassa voiton korjasivat kotiin Maija Iloniemi ja Teitur fra Sólbrekku (5.96) ja junioreissa Riina Aahos ja Strokkur fra Fagerbacka (5.63).

Töltti T1-finaaleissa karsinnan jälkeen johdossa olleet ratsukot pitivät sijoituksensa kaikissa ikäryhmissä. Tämän vuoden mestarit ovat juniori Saara Aahos ja Lordi frá Hvolsvelli (5.61), nuori Miina Sarsama ja Freir fra Kaakkola (7.00) ja seniori Katariina Koskela ja Kvikur frá Nautabúi (6.67). Katariinan edellisestä T1-mestaruudesta, joka sekin tuli mustalla orilla, ehti kulua 20 vuotta. ”Tuntuu ihan huikealta!”, hän iloitsi finaalin jälkeen.

Tölttimestarit Saara (6.00) ja Miina (6.07) ratsuineen veivät voitot myös junioreiden ja nuorten nelikäynnin V1-finaaleissa. Nuorten finaali päättyi tasapisteisiin Miinan ja T2-voittaja Maijan välillä. Ensimmäistä sijaa ei jaeta, joten tasatilanteessa tuomarit päättävät voittajan jo antamiinsa pisteisiin perustuen äänestämällä ja tällä kertaa lopputuloksena oli Miinalle päivän toinen mestaruus. Senioreiden voiton vei Mari Väyrynen-Kunnas Heimur frá Austurkotilla erikoisvahvuutenaan hieno käynti. ”Viime kausi jäi meiltä väliin ja ollaan otettu tämä kausi rauhallisesti hevosen ehdoilla. Se on kannattanut ja olen tästä työvoitosta todella iloinen”, tyytyväinen Mari kertoi kultamitali kaulassaan.

Viisikäynti F1-luokassa tuplakertoimella lasketaan töltin ja passin pisteet, joten onnistuminen näissä askellajeissa on todella tärkeää. Usein sijoitukset ratkotaan vasta viimeisessä passiosiossa. Näin kävi tänäänkin senioreiden finaalissa, jonka lopuksi voittajaksi julistettiin Laura Nyström ja Gilda fra Stenkullagård (6.76).

Päivän mittaan ehdittiin jakaa myös viimeiset lajimestaruudet. V3 senioreiden nelikäynnin voiton korjasi Jenni Mustonen Björk vom Lindenhofilla (5.83), ja F3 viisikäynnissä voittajina palkittiin nuori Heini Lindqvist ja Framför frá Helgatúni (4.39) sekä seniori Katharina von Freymann ja Fold frá Þjóðólfshaga 1 (5.22). Katharina pääsi luokassa finaaliin kahdella hevosella ja valitsi Foldin, ja oli luonnollisesti voitokkaan finaalin jälkeen varsin tyytyväinen valintaansa.

Kombinaatiopalkintoihin lasketaan mukaan viisikäyntikombinaatiossa viisikäynti, tölttiluokka ja passiluokka, nelikäyntikombinaatiossa nelikäynti ja tölttiluokka, ja ryhmäkombinaatiossa lajimestaruusryhmäluokista joko neli- tai viisikäynti ja tölttiluokka. Nämä palkinnot jaetaan usemmiten vain arvokisoissa tai muissa suuremmissa kilpailuissa. Kombinaatiovoitot viisikäynnissä veivät tänä viikonloppuna nimiinsä seniori Laura Nyström ja Gilda sekä nuori Aava Andersén ja Randver fra Friðarnesi. Nelikäyntikombinaatiossa parhaat olivat seniori Arnella Backlund ja Dýri, nuori Miina Sarsama ja Freir sekä juniori Saara Aahos ja Lordi. Ryhmäluokkakombinaatiovoittajina palkittiin seniori Anna Kyllönen ja Kiljan fra Auvila, nuori Minni Halkola ja Stirnir frá Sandá sekä juniori Tuukka Linnake ja Ára-Diana frá Hesthúsi Metz.

Hyvän ja harmonisen ratsastuksen palkintojen saajat päättävät tuomarit. Tämä arvostettu palkinto jaettiin seniori Mari Väyrynen-Kunnakselle, nuori Gerda-Eerika Viinaselle ja juniori Anette Korhoselle.

Kilpailuorganisaatio kiittää kaikkia ratsukoita, toimihenkilöitä, yleisöä ja yhteistyökumppaneita lämpimästi kilpailujen mahdollistamisesta! Jännitettävää riittää tosin edelleen, kun siirrymme seuraamaan vastavalitun maajoukkueemme matkaa Tanskassa järjestettäviin PM-kilpailuihin.

Kisatunnelmaa voi aistia vielä Facebookista: Askellajiratsastuksen
Suomenmestaruuskilpailut & Suomen Islanninhevosyhdistys ja Instagramista
@suomenislanninhevosyhdistys.

Suomen askellajiratsastuksen maajoukkueen ratsukoita ja kuulumisia voit myös seurata sekä Facebookista että Instagramista @sihymaajoukkue.

Kaikki tulokset IceTest NG -apissa tai IceTest Tickerissä.

Mari ja Heimur
Arnella ja Dýri
Katariina ja Kvikur
Katharina ja Fold