Hyvinvointitietoa 1
Kaikki kimot eivät sairastu melanomaan
Tutkimus on selvittänyt tarkemmin perintötekijöitä jotka aikaansaavat hevosten kimoutumisen. On selvinnyt, että kimoutta onkin monenlaista, ja vain osaan liittyy kohonnut kasvaintaudin riski. Tutkimus on tuore, eikä islanninhevosista vielä ole tietoa, kuinka suurella osalla riski on suurentunut.
Nyt on olemassa jouhinäytteestä tehtävä geenitesti, jolla yksilön perimään liittyvää melanoman riskiä voi selvittää. Nykyisin hyvin suurelle osalle kimovärisiä hevosia kehittyy iän myötä tämä vaikeasti hoidettava syöpäsairaus. Testaus mahdollistaa jatkossa kimoväristen hevosten kasvatuksen ilman kohonnutta riskiä.
Aiemmin on jo tiedetty, että tiettyä kimogeeniä kantavien hevosten karvapeite muuttuu pikkuhiljaa 6-12 vuoden ikään mennessä alkuperäisestä väristä valkoiseksi. Hevosen kimoutumiseen riittää vain yksi, jommaltakummalta vanhemmalta peritty kimogeeni. On myös tunnettua, että kimovärisillä hevosilla esiintyy varsin yleisesti melanomaa, kasvainsairautta joka voi vaatia hoitoa, ja koitua jopa hevosen kohtaloksi.
Kimoutta aiheuttava geenimuoto on dominoiva, eli kimoutumiseen riittää että hevonen on perinyt geenin toiselta vanhemmistaan. Uusissa tutkimuksissa löydettiin kimogeenistä eroja, joita ei aiemmin tunnettu.
Tämän geenin yksi pätkä, eli sekvenssi, voi esiintyä kaksinkertaisena (lyhenne G2). Tällainen hevonen muuttuu valkoiseksi melko hitaasti. Tähän G2-muotoon liittyy vain vähäinen melanoman riski.
Geenin pätkä voi kuitenkin esiintyä myös kolminkertaisena (lyhenne G3), jolloin hevosella ilmenee valkoisia karvoja usein päästä alkaen jo muutaman viikon ikäisenä, ja se kimoutuu jo nuorella iällä. Tällaiseen kolminkertaisen geeninpätkän kantajuuteen liittyy korkea melanoman riski.
Useissa hevosroduissa G3-muoto on paljon tavallisempi kuin G2. Islanninhevosilla eri geenimuotojen yleisyyttä ei ole vielä tutkittu.
Ei-kimon hevosen geenimuoto merkitään N/N. Yhdeltä vanhemmaltaan kimogeenin perineellä hevosella muoto voi olla N/G2 ilman melanomariskiä, tai N/G3 jolloin riski on noussut. Jos kimo hevonen on perinyt kimogeenin molemmilta vanhemmiltaan, se voi olla muotoa G2/G2 jolloin melanomariski ei ole kohonnut. Muodoissa G2/G3 ja G3/G3 riski on suurentunut, jälkimmäisessä kaksi G3 -muotoa sisältävässä vielä enemmän.
Tutkimus on valmistunut Ruotsissa Uppsalan Yliopistossa. Uuteen tietoon perustuva väritesti on markkinoilla tutkimuksessa mukana olleessa Veterinary Genetics Laboratoryssa Yhdysvalloissa. Testauksen avulla, jos vain islanninhevosista löytyy riittävästi G2 -muotoa, on mahdollista kasvattaa kimoutuvia hevosia, joiden melanomariski ei ole kohonnut.
Lähde:
Andersson L (2024) 'White horses – non-coding sequences drive premature hair greying and predisposition to melanoma'. Upsala journal of medical sciences, Vol.129 (S1), sivut e10626-5
doi:10.48101/ujms.v129.10626
Kaupallisen laboratorion verkkosivu vgl.ucdavis.edu.